_WAT

 

Eerstelijns rechtshulp door de BNO

Wanneer je als ontwerper een zakelijk probleem hebt, ben je in de eerste plaats gebaat bij eerstelijns juridisch en zakelijk advies. De meest voorkomende problemen hebben betrekking op offertes, overeenkomsten en (ingetrokken) opdrachten, op auteursrecht en overige rechten van intellectuele eigendom, op al dan niet betwiste facturen, en overige zakelijke problemen rondom de bedrijfsvoering.

 

De eerstelijns hulp van de BNO is bedoeld om in te schatten wat je (juridische) positie is en om je op weg te helpen bij het oplossen van het probleem. Leden van de BNO kunnen telefonisch of per mail contact opnemen met de BNO voor kosteloos eerstelijns juridisch en zakelijk advies. De BNO adviseert maar blijft op de achtergrond en treedt dus niet op namens een ontwerper.

“Mijn opdrachtgever wil mijn ontwerp voor een brochure nu ook gaan gebruiken voor een app. Mag hij dat zomaar doen?”

 

“Ik ben in onderhandeling met een producent over de exploitatie van mijn industriële ontwerp. Wat zijn royalty’s?”

 

“Ik heb al jaren voor dezelfde opdrachtgever het jaarverslag gemaakt. Nu wil hij dat plotseling door iemand anders laten doen. Hoe ga ik hiermee om?”

Tweedelijns rechtshulp door de advocaten via de Stichting Rechtshulp Ontwerpers

Met een eerstelijns juridisch advies zijn de meeste ontwerpers afdoende geholpen. In sommige gevallen kan het echter nodig zijn om actie te ondernemen waarvoor een advocaat moet worden ingeschakeld.

 

Dat is vanwege de hoge kosten niet altijd de moeite waard. Daarom heeft de BNO de Stichting Rechtshulp Ontwerpers (SRO) in het leven geroepen. De SRO heeft als doel leden van de BNO toegang te verschaffen tot tweedelijns rechtshulp tegen een gereduceerd tarief.

“Ik heb een factuur gestuurd, maar de opdrachtgever weigert te betalen en gebruikt wel mijn ontwerpen. Ik heb al twee sommaties gestuurd, maar er gebeurt helemaal niets. Wat kan ik doen?”

 

“Ondanks eerdere brieven die ik heb verstuurd, weigert het bedrijf te stoppen met het te koop aanbieden van kopieën van mijn ontwerp. Wat voor procedure kan ik voeren en wat kost dat?”

 

”Ik ben in onderhandeling met een uitgever, maar kom er niet uit. Ik wil graag dat iemand anders voor mij het contract uitonderhandelt.”